Veľký cyklo-okruh okolo Liptovskej Mary

Blog

Kam na výlet

Výlety na Slovensku

Veľký cyklo-okruh okolo Liptovskej Mary

Autor:E. Kevická

Aktualizácia:19.08.2024

Liptovský Mikuláš - Trstené - Bobrovec - Pavlova Ves - Lipt. Behárovce - Lipt. Trnovec - Kvačany, Dlhá Lúka - Prosiek - Lipt. Anna - Bukovina - Bobrovník - Vlašky - Vlachy - Krmeš - Fiačice - Galovany - Svätý Kríž - Lazisko - Pavčina Lehota - Demänovská dolina - Ploštín - Iľanovo - Liptovský Mikuláš

Základné informácie

Na nadšencov cyklistiky v okolí Liptova čaká náročná výzva – okruh okolo Liptovskej Mary. S východiskovým aj konečným bodom v Liptovskom Mikuláši vás čaká 60 km cyklotrasa s trvaním približne 8 hodín. Celá trasa vedie po cestách 2. a 3. triedy, niektoré časti po asfalte, iné po lestných cestách. Nakoľko je táto cyklotrasa označená ako „ťažká“, zíde sa vám horský alebo trekingový bicykel.

V prípade, že sa neodvážite na celý okruh, nastúpiť na ňu či vystúpiť z nej môžete v ktoromkoľvek bode. Zvyšok cesty sa odveziete vlakom alebo autobusom.

Link na bikemap

Základné informácie

Liptovská Mara

Počas cyklotrasy si budete môcť užívať rôzne výhľady na našu najväčšiu vodnú nádrž – Liptovskú Maru, nazývanú aj slovenským morom. Je to najnavštevovanejšie vodné dielo a v prípade, že cestu absolvujete v teplých mesiacoch, ponúkne vám skvelú možnosť trochu sa ochladiť.

Kvačany

Jednou z obcí, cez ktoré okruh okolo Liptovskej Mary vedie, sú Kvačany. Ak sa rozhodnete na chvíľu odbočiť z trasy a navštíviť blízku Kvačiansku dolinu, iste si nenechajte ujsť výhľad z rozhľadne a návštevu kultúrno-technickej pamiatky Mlyny Oblazy. Nachádzajú sa v pôvodnom prostredí a horný mlyn je v aj v súčasnosti v plnej prevádzke.

Keltské nálezisko Archeoskanzen Havránok

Okrem nádhernej prírody všade naokolo na vás po ceste bude čakať aj kus histórie. Maličkú zachádzku si totiž môžete spraviť aj k archeologickému múzeu priamo v prírode Archeoskanzen Havránok. V tejto kultúrnej pamiatke môžete vidieť zrekonštruované staroveké obydlia, časti opevnenia, obranné aj duchovné objekty.

Demänovská dolina

Počas svojho cyklovýletu okrajovo miniete aj nádhernú Demänovskú dolinu, ktorá je v rámci cestovného ruchu najznámejšia pre svoje vnútorné podzemné dedičstvo. Demänovská jaskyňa je pre turistov sprístupnená takmer po celý rok.

Okruh okolo Liptovskej Mary ponúka aj doplnenie zásob

V prípade, že počas svojej cesty ostanete hladní, okrem mnohých reštaurácií a obchodov priamo v Liptovskom Mikuláši, môžete v ktorejkoľvek dedinke po ceste ochutnať tradičnú slovenskú kuchyňu a povestné liptovské halušky. V niektorých nájdete aj malé obchody, tie však bývajú cez víkend zatvorené. Preto, pokiaľ sa nevydáte na okruh okolo Liptovskej Mary počas týždňa, nezabudnite si dostatok jedla a nápojov nabaliť ešte pred cestou.

Ubytovací portál hladamchatu.sk - Chaty a chalupy na prenájom

Načítavám......