Čičmany — miesto, kde zastal čas

Blog

Výlety na Slovensku

Čičmany — miesto, kde zastal čas

Autor:Eva Kevická

Aktualizácia:19.08.2024

Dedinka uprostred chránenej oblasti Strážovské vrchy — Čičmany je lákadlom nielen pre slovenských, ale aj zahraničných turistov. Počas prehliadky tejto rázovitej obce sa dozviete, ako žili jej obyvatelia v minulosti.

Pohodlne autom

Čičmany sú výborným tipom na výlet aj vtedy, ak premýšľate, kam s deťmi. Celú cestu môžete absolvovať autom a dostanete sa sem z viacerých smerov. Na výlet do Čičmian sa môžete vydať z Rajca, Kľačna, Ilavy aj Považskej Bystrice. Zaparkujete priamo v obci, parkovné zaplatíte prostredníctvom SMS. Celodenné parkovanie v Čičmanoch pre osobné auto je 7 Eur. Pokiaľ auto nemáte, cestovať môžete pravidelnými spojmi MHD.

Jedinečné maľované drevenice s bohatou históriou

Obec Čičmany je známa typickou architektúrou s maľovanými drevenicami. Prvá zmienka o nej pochádza z 13. storočia. Jej obyvatelia sa venovali chovu oviec, výrobe a predaju bryndze, papúč a krojov. Počas požiarov v rokoch 1907 a 1921 bol zničený veľký počet domov a v roku 1945 postihol Čičmany tretí ničivý požiar spôsobený Nemcami. Z pôvodných domov sa podarilo zachrániť mnoho objektov, 36 z nich sú národnými kultúrnymi pamiatkami. V roku 1977 boli Čičmany vyhlásené za pamiatkovú rezerváciu.

Typické ornamenty nanášané vápnom

Čičmianske ornamenty, ktoré môžete pozorovať na dreveniciach, boli inšpirované tradíciou miestnej výšivky s geometrickým vzorom. Najčastejšie sú to lomené vlnovky, lístky a tiež obdĺžniky a ležaté kríže. Domy sa maľovali bez predkresľovania, pričom bola najskôr používaná biela hlinka, neskôr vápno. Maľba na domoch slúžila ako ochrana proti vlhkosti, neskôr nadobudla aj dekoratívny a reprezentatívny význam. Čičmianske ornamenty majú dnes významné miesto aj ako národno-reprezentatívny prvok.

Zachované budovy — Radenov dom a dom č. 42

V dvoch dreveniciach, ktoré spravuje Považské múzeum, si môžete prezrieť, ako vyzeralo bežné zariadenie domu. Posledný zachovaný poschodový dom — Radenov dom a dom č. 42 sú ukážkou toho, ako sa v obci kedysi bývalo. V charakteristických dreveniciach so šindľovou strechou žila spolu celá rodina vrátane starých rodičov.

Na prízemí sa nachádzala kuchyňa s hlinenou pecou, stôl a lavice na sedenie. Okolo stien boli police na riad, podkrovie slúžilo na spanie. Môžete si tu prezrieť dobové predmety, ako sú kroje, náradie, zvony pre ovce na paši, vyrezávané nástroje, nádoby bežného použitia či tkáčske krosná.

V jednotlivých miestnostiach na vás čaká aj popis predmetov a pohľad do života obyvateľov obce. Deti iste zaujmú čičmanské píšťalky a fujary, ktorých dlhoročná tradícia výroby je tu zachovaná až dodnes. Obdivovať môžete aj zariadenie izby po narodení dieťaťa a fašiangovú miestnosť.

Otváracie hodiny a vstupné

Čičmany sú krásnym miestom na celodenný výlet s deťmi. Prechádzka po dedine je bez poplatkov, spoplatnená je len prehliadka interiéru. Vstupné nie je vysoké — dospelá osoba zaplatí 5 €, deti a dôchodcovia 2,50 €.

Čičmany môžete navštíviť počas celého roka. Ak si chcete prezrieť interiér domov, návštevu si naplánujte mimo pondelka. V pondelok je totiž múzejná časť zatvorená.

Otváracie hodiny Čičmany

Utorok – Piatok:
9.00 – 12.00
12.30 – 15.00

Sobota – Nedeľa:
8.00 – 12.00
12.30 – 16.00

Ubytovací portál hladamchatu.sk - Chaty a chalupy na prenájom

Načítavám......