Čo si pozrieť v Bojniciach

Blog

Kam na výlet

Výlety na Slovensku

Čo si pozrieť v Bojniciach

Autor:Jozef Maďar

Aktualizácia:19.08.2024

Bojnice, malebné historické mesto na Slovensku, sú známe svojou bohatou históriou a množstvom zaujímavostí, ktoré lákajú návštevníkov z celého sveta. Ak plánujete návštevu tohto kúzelného miesta, určite by ste si nemali nechať ujsť niekoľko hlavných atrakcií, ktoré Bojnice ponúkajú.

Bojnický zámok

Jednou z najväčších a najkrajších atrakcií Bojníc je bezpochyby Bojnický zámok. Tento romantický zámok patrí medzi najnavštevovanejšie na Slovensku a je známy svojou bohatou históriou a nádhernými interiérmi.

Zámok bol postavený v 12. storočí a postupne prešiel rôznymi stavebnými úpravami, ktoré mu dodali jeho dnešný vzhľad. Prechádzka po zámku vás prenesie do minulých storočí, kde môžete obdivovať krásne zariadené miestnosti, umelecké diela a fascinujúce historické artefakty. Každá miestnosť zámku je zariadená s veľkým dôrazom na detail a dobovú vernosť, čo vám umožní hlbšie sa ponoriť do histórie. Pravidelne sa tu konajú rôzne kultúrne podujatia, ako sú napríklad koncerty, divadelné predstavenia a tematické výstavy, ktoré ešte viac umocňujú zážitok z návštevy.

Nezabudnite navštíviť aj zámockú kaplnku, ktorá je skvostom gotickej architektúry. Jej interiér zdobia nádherné fresky a oltárne obrazy, ktoré sú skutočným umeleckým pokladom. Kaplnka je stále aktívnym miestom bohoslužieb, takže ak máte šťastie, môžete zažiť aj autentickú náboženskú ceremóniu.

Bojnický zámok

Zoologická záhrada Bojnice

V tesnej blízkosti Bojnického zámku sa nachádza Zoologická záhrada Bojnice, najstaršia a jedna z najväčších zoologických záhrad na Slovensku.

Záhrada bola otvorená v roku 1955 a dnes je domovom viac ako 350 druhov zvierat z celého sveta. Prechádzka zoologickou záhradou je skvelým spôsobom, ako stráviť deň v prírode a zároveň sa dozvedieť viac o rôznych druhoch zvierat. Medzi najobľúbenejšie atrakcie patria expozície exotických zvierat, veľká voliéra pre vtáky a pavilón opíc. Zoologická záhrada je miestom, kde si môžete užiť čas s rodinou, obdivovať rôzne druhy zvierat a zúčastniť sa na vzdelávacích programoch, ktoré sú určené pre návštevníkov všetkých vekových kategórií.

Zoologická záhrada sa aktívne zapája do ochrany ohrozených druhov a environmentálnej výchovy. Súčasťou návštevy môže byť aj účasť na špeciálnych programoch a prednáškach, ktoré vás oboznámia s problematikou ochrany prírody a konkrétnych zvieracích druhov. Pre deti sú pripravené rôzne interaktívne hry a aktivity, ktoré ich zábavným spôsobom vzdelávajú a približujú im svet zvierat.

Zoologická záhrada Bojnice

Kúpele Bojnice

Bojnice sú tiež známe svojimi liečebnými kúpeľmi, ktoré ponúkajú širokú škálu procedúr pre relaxáciu a regeneráciu. Kúpele Bojnice využívajú termálne pramene, ktoré sú bohaté na minerály a majú liečivé účinky. Kúpele ponúkajú rôzne druhy masáží, liečebné kúry a wellness procedúry, ktoré vám pomôžu zrelaxovať a načerpať nové sily. Okrem liečebných procedúr si tu môžete vychutnať aj termálne bazény a sauny. Kúpele sú ideálnym miestom na útek od každodenného stresu a starostí, kde si môžete dopriať zaslúžený oddych.

Liečebné procedúry v kúpeľoch Bojnice sú zamerané na rôzne zdravotné problémy, ako sú ochorenia pohybového aparátu, nervového systému, obehového systému a dýchacieho ústrojenstva. Pod dohľadom odborných lekárov a terapeutov si môžete vybrať procedúry, ktoré najlepšie vyhovujú vašim potrebám. Medzi najpopulárnejšie patria bahenné zábaly, minerálne kúpele, fyzioterapie a inhalácie.

Kúpele Bojnice

Múzeum praveku Slovenska

Pre milovníkov histórie a archeológie je Múzeum praveku Slovenska, nachádzajúce sa v Prepoštskej jaskyni, nevyhnutnou zastávkou. Múzeum ponúka fascinujúce expozície venované životu pravekých ľudí na území Slovenska. Môžete tu vidieť rôzne artefakty, nástroje a zbrane, ktoré používali naši predkovia. Prehliadka múzea je obohatená o interaktívne prezentácie a ukážky, ktoré vám umožnia nahliadnuť do každodenného života pravekých ľudí.

Prepoštská jaskyňa, kde sa múzeum nachádza, je sama osebe unikátnym miestom s bohatou históriou. Archeologické nálezy z tejto oblasti dokazujú, že tu ľudia žili už pred tisíckami rokov. Návšteva múzea vám poskytne hlbší pohľad na praveký spôsob života, jeho vývoj a adaptácie na meniace sa podmienky prostredia. Interaktívne expozície umožňujú návštevníkom vyskúšať si napríklad výrobu pravekých nástrojov, či zakladanie ohňa, čo je nezabudnuteľným zážitkom najmä pre deti.

Múzeum praveku Slovenska

Hurbanovo námestie

Hurbanovo námestie je srdcom Bojníc, kde môžete obdivovať krásnu architektúru, relaxovať v kaviarňach a reštauráciách a vychutnať si miestnu atmosféru. Námestie je ideálnym miestom na prechádzku, nakupovanie suvenírov a ochutnávanie miestnych špecialít. Atmosféra námestia je živá a príjemná, s množstvom kultúrnych podujatí a trhov, ktoré sa tu pravidelne konajú.

Na námestí sa často konajú rôzne kultúrne a spoločenské podujatia, ako sú trhy, jarmoky, koncerty a divadelné predstavenia. Tieto podujatia prispievajú k živej atmosfére a poskytujú návštevníkom možnosť spoznať miestnu kultúru a tradície. Okrem toho, námestie je obklopené historickými budovami, ktoré sú dôkazom bohatej minulosti mesta. Mnohé z týchto budov sú zrekonštruované a slúžia ako múzeá, galérie alebo kultúrne inštitúcie.

Hurbanovo námestie

Vyhliadka na Bojnickom zámku

Pre tých, ktorí si chcú vychutnať nádherné výhľady na Bojnice a okolitú krajinu, je vyhliadka na Bojnickom zámku ideálnym miestom. Z vrcholu zámku sa vám naskytne panoramatický výhľad, ktorý stojí za to vidieť. Fotografie z tohto miesta budú skvelou spomienkou na vašu návštevu Bojníc.

Vyhliadka na zámku je prístupná celoročne a ponúka unikátny pohľad na mesto a okolitú prírodu. V letných mesiacoch je výhľad ešte pôsobivejší, keď je všetko v plnom kvete a zeleň vytvára krásny kontrast s historickými budovami. V zimných mesiacoch, keď je krajina pokrytá snehom, zámok vyzerá ako z rozprávky, čo robí vyhliadku ešte magickejšou.

Vyhliadka na Bojnickom zámku

Sokoliareň Aquila

Sokoliareň Aquila je zážitková atrakcia, ktorá ponúka ukážky sokoliarstva a možnosť dozvedieť sa viac o týchto fascinujúcich vtákoch. Sokoliarstvo má na Slovensku dlhú tradíciu a v sokoliarni Aquila môžete vidieť, ako sa s týmito vtákmi pracuje, aké majú schopnosti a ako sú cvičené. Predstavenia sú zábavné a poučné, vhodné pre návštevníkov všetkých vekových kategórií.

Sokoliari v Aquila predvádzajú svoje umenie s rôznymi druhmi dravcov, vrátane sokolov, orlov a jastrabov. Predstavenia sú navrhnuté tak, aby boli nielen vzrušujúce, ale aj vzdelávacie, s dôrazom na históriu a význam sokoliarstva. Návštevníci majú možnosť vidieť, ako tieto majestátne vtáky lovia, lietajú a reagujú na príkazy svojich sokoliarov. Po predstavení je možné sa s vtákmi bližšie zoznámiť a dozvedieť sa viac o ich živote a starostlivosti.

Sokoliareň Aquila

Lesopark Bojnice

Ak máte radi prírodu a prechádzky, Lesopark Bojnice je ideálnym miestom pre vás. Tento rozľahlý park ponúka množstvo turistických trás, krásne zákutia a miesta na oddych. Prechádzka lesoparkom je skvelým spôsobom, ako si oddýchnuť od mestského ruchu a načerpať energiu v prírode.

Lesopark Bojnice je vybavený množstvom lavičiek a oddychových miest, kde si môžete vychutnať pokoj a ticho prírody. Park je domovom rôznych druhov rastlín a zvierat, čo ho robí ideálnym miestom pre milovníkov prírody a fotografov. Turistické trasy sú dobre značené a vedú cez rôzne časti parku, od hustých lesov po otvorené lúky, kde môžete obdivovať krásu prírody v celej jej rozmanitosti.

Lesopark Bojnice

Záver

Bojnice sú skutočne unikátnym miestom, ktoré ponúka množstvo zaujímavostí a atrakcií pre každého návštevníka. Či už ste milovníkom histórie, prírody alebo hľadáte miesto na relaxáciu, v Bojniciach si určite nájdete niečo, čo vás zaujme.

Nezabudnite si naplánovať dostatok času na objavovanie všetkých krás, ktoré toto malebné mesto ponúka.

Ubytovací portál hladamchatu.sk - Chaty a chalupy na prenájom

Načítavám......