Vydajte sa na výlet na Spišský hrad

Slovenské hrady

Vydajte sa na výlet na Spišský hrad

Autor:Eva Kevická

Aktualizácia:19.08.2024

Patrí medzi najväčšie hrady v Európe, v jeho okolí môžete pozorovať sysle a počas prehliadky sa príjemne prejdete po hradnom kopci. Spišský hrad zapísaný v roku 1993 do Svetového zoznamu prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO sa iste oplatí navštíviť.

Autom aj pešo

Na Spišský hrad sa ľahko dostanete autom. Zo Spišskej Novej Vsi trvá cesta len necelú pol hodinu. Navštíviť sa vám ho oplatí aj v tom prípade, ak ste práve na dovolenke v Slovenskom raji (cesta trvá len 30 minút z Podleska, z Dediniek je to hodina). Celý kopec je rezerváciou, preto bude nutné od parkoviska na hrad vyjsť pešo.

Pokiaľ patríte medzi milovníkov turistiky, nenechajte si ujsť nenáročnú túru od rázcestníka Sivá Brada v Spišskom Podhradí. Na hrad je to len 5 km, cestou prekonáte výškový rozdiel 180 m. Táto trasa je vhodná aj pre deti. Ak by ste chceli zájsť ďalej, môžete sa vydať do Žehry. Celá trasa je zároveň náučným chodníkom.

Bohatá história

Spišský hrad bol postavený na konci 12. a začiatkom 13. storočia, prvá písomná zmienka je z roku 1214. Už v 13. storočí dosahoval takmer dnešnú veľkosť. Najskôr ho vlastnili kráľovské dynastie Arpádovcov a Anjouovcov, v roku 1464 prešiel do rúk spišského župana Imricha Zápoľského, ktorý ho prebudoval na šľachtické sídlo. Neskôr sa Spišský hrad stal majetkom Thurzovcov a Csákyovcov, ktorí ho od konca 17. storočia postupne začali používať ako sídlo vojenskej posádky.

V roku 1780 hrad vyhorel a stratil vojenský význam. V minulom storočí sa začal postupne rekonštruovať a konzervovať, v roku 1983 bolo verejnosti sprístupnené jeho dolné nádvorie. V roku 1993 bol zapísaný do Svetového zoznamu prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO.

Bohatá história

Archeologická expozícia aj spálňa

Na Spišskom hrade si môžete prezrieť zaujímavú archeologickú expozíciu, ktorá vám priblíži vývoj osídlenia hradného kopca a okolia. Obdivovať môžete archeologické objavy od doby kamennej, cez dobu bronzovú, pozostatky keltskej a púchovskej kultúry aj nálezy z čias stredoveku. Počas vašej návštevy si môžete prezrieť tiež pozostatky jedálne a hradnej spálne. Nechýba prehliadka mučiarne.

Z pozostatkov budov spomenieme aspoň gotickú bránu z 15. storočia, do horného hradu sa dostanete cez románsku bránu. Najstaršou a najcennejšou časťou hradu je horný hrad, kde môžete obdivovať zvyšky honosných okien, kruhovej veže pochádzajúcej z polovice 13. storočia a mohutný, románsky palác, ktorý bol upravený v 15. - 16. storočí.

Archeologická expozícia aj spálňa

Spišský hrad otváracie hodiny

Hrad môžete navštíviť počas celého roka, v hlavnej turistickej sezóne je otvorený denne od deviatej do devätnástej hodiny.

Otváracie hodiny

Máj - September
Denne 09.00 – 19.00 h (posledný vstup je o 18.00 h)

Október - Apríl
Denne 09.00 – 17.00 h (posledný vstup o 16.00 h)

Ubytovací portál hladamchatu.sk - Chaty a chalupy na prenájom

Načítavám......