Prenájom nehnuteľnosti bez živnosti, alebo na živnosť?

Pre ubytovateľov

FAQ

Prenájom nehnuteľnosti bez živnosti, alebo na živnosť?

Autor:hladamchatu.sk

Aktualizácia:19.08.2024

Prenájom nehnuteľností, či už krátkodobý alebo dlhodobý, sa stáva čoraz populárnejšou formou podnikania. Pre mnohých však nie je vždy jasné, aké sú legislatívne požiadavky a daňové povinnosti spojené s týmto typom príjmu. Tento článok sa zameriava na rozdiely medzi prenájmom nehnuteľnosti s a bez živnosti a poskytuje praktický návod pre potenciálnych prenajímateľov, ktorí uvažujú o krátkodobom prenájme chát alebo ubytovaní.

Prenájom nehnuteľnosti bez živnosti

Prenájom nehnuteľnosti bez živnosti je vhodný pre tých, ktorí chcú jednoducho prenajímať svoj majetok bez poskytovania doplnkových služieb. Tento typ prenájmu je najčastejšie využívaný pri dlhodobom prenájme bytov či domov, kde prenajímateľ poskytuje len základné služby ako je samotné bývanie, bez pridanej hodnoty, ako je upratovanie alebo stravovanie.

Daňové povinnosti

Pri prenájme bez živnosti je príjem z prenájmu považovaný za tzv. pasívny príjem, ktorý podlieha zdaneniu. Tento príjem sa zdaňuje v rámci § 6 ods. 3 Zákona o dani z príjmov. Prenajímateľ si môže uplatniť výdavky na základe preukázateľných nákladov (napríklad energie, opravy) alebo si môže zvoliť paušálne výdavky vo výške 60 % z príjmu, maximálne však do výšky 20 000 EUR ročne.

Prenájom nehnuteľnosti na živnosť

Prenájom nehnuteľnosti na živnosť je potrebný v prípade, že prenajímateľ poskytuje doplnkové služby, ako je upratovanie, pranie alebo stravovanie. Tento typ prenájmu sa už považuje za aktívne podnikanie a vyžaduje si získanie živnostenského oprávnenia. Typickým príkladom sú krátkodobé prenájmy, kde prenajímateľ často poskytuje aj ďalšie služby nad rámec samotného ubytovania.

Daňové a odvodové povinnosti

Pri živnostenskom prenájme nehnuteľnosti sú príjmy považované za aktívne príjmy, a preto sa zdaňujú v rámci § 6 ods. 1 Zákona o dani z príjmov. Prenajímateľ si môže uplatniť paušálne výdavky vo výške 60 % z príjmu bez limitu, alebo preukázateľné výdavky. Výhodou živnostenského prenájmu je aj možnosť uplatniť si daňový bonus na dieťa alebo nezdaniteľnú časť základu dane.

Avšak, na rozdiel od prenájmu bez živnosti, pri tomto type prenájmu vzniká aj povinnosť platenia odvodov do zdravotnej a sociálnej poisťovne, čo môže výrazne ovplyvniť výšku čistého zisku.

Krátkodobý prenájom nehnuteľnosti

Krátkodobý prenájom nehnuteľnosti, často označovaný ako poskytovanie ubytovacích služieb, sa v súčasnosti teší veľkej obľube. Pri tomto type prenájmu je však nevyhnutné mať živnostenské oprávnenie, pretože sa poskytujú aj ďalšie služby ako upratovanie, výmena posteľnej bielizne a podobne.

Daňové povinnosti a DPH

Pri krátkodobom prenájme je potrebné rátať so zdaňovaním príjmu, podobne ako pri dlhodobom prenájme s živnosťou. Navyše, ak príjmy prenajímateľa presiahnu hranicu 49 790 EUR za posledných 12 po sebe idúcich mesiacov, vzniká povinnosť registrácie pre DPH.

Okrem toho je prenajímateľ povinný viesť evidenciu príjmov a výdavkov, prípadne účtovníctvo, v závislosti od formy podnikania, ktorú si zvolí.

Zhrnutie

Pri rozhodovaní o tom, či prenajímať nehnuteľnosť s živnosťou alebo bez nej, je dôležité zvážiť všetky legislatívne požiadavky a daňové povinnosti. Prenájom bez živnosti je menej náročný na administratívu a nevyžaduje platenie odvodov, ale ponúka obmedzené možnosti uplatnenia výdavkov. Na druhej strane, prenájom s živnosťou umožňuje vyššiu flexibilitu pri uplatňovaní výdavkov, ale so sebou prináša povinnosť platenia odvodov a registrácie na živnostenskom úrade.

Dôležité je tiež zvážiť, aké služby chcete poskytovať a či sa jedná o dlhodobý alebo krátkodobý prenájom, pretože to má významný vplyv na legislatívne požiadavky a daňové povinnosti. Ak máte akékoľvek pochybnosti, odporúčame sa poradiť s odborníkom na dane alebo účtovníkom.

Pre podrobnejšie informácie môžete tiež navštíviť Finančnú správu SR.

Ubytovací portál hladamchatu.sk - Chaty a chalupy na prenájom

Načítavám......